…Terezka, byla nejbohatší kašna?

terezkaJak může být kašna bohatá? Když jí někdo odkáže jmění ve výši deset tisíc zlatých! A proč by to dělal? Protože se do kašny zamiloval. Ano, tak se prý stalo u rytmistra od dragounů, obyvatel nárožního domu v Linhartské ulici měl na kašnu krásný výhled a tak často se na osamocenou dívku díval až se do ní zamiloval. Po jeho smrti se ukázalo, že Terezce odkázal deset tisíc zlatých. Soud ale odkaz nepřijal, neboť příbuzným se to jaksi nezamlouvalo.

Terezku si ale až příliš oblíbili i jiní obyvatelé a to dokonce natolik, že přízeň málem nepřežila, tak byla poničena. V roce 1953 musela být zhotovena z bílého pískovce kopie a poškozený originál je uložen ve sbírce Národní galerie. Mimochodem na fotografii si můžete všimnout kopie v době vzniku, dnes už má znovu bradavky jaksi „ošahané“ 🙂

Kašna je součástí vysoké zdi Clam-Gallasova paláce na Mariánském náměstí a byla zhotovena roku 1812. Je jedním z mnoha symbolů představující alegorii Vltavy. Dva džbány symbolizují dva prameny Vltavy a pět hvězdiček Jana Nepomuckého, který byl ve Vltavě utopen. Sochu vytvořil Václav Prachner.

A proč se jmenuje Terezka? V minulosti byla u kašny dvojice lavic, na kterou si ženy odkládaly své džbány s vodou pro kterou sem chodily a často se tu také zastavovaly a klábosily. Vypráví se, že ke kašně v době jejího vzniku chodila i stejně krásná dívka, jako je socha sama a jmenovala se jak jinak, než Terezka. Tato skutečnost je zachycena i v pamětích té doby, takže se nejspíše zakládá na pravdě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons.