…je v centru Prahy několik továrních komínů?

Není to tak dlouho, co jsem se čirou náhodou dostal do Chemistry gallery v ulici U Lužického semináře 11. Probíhala tu výstava obrazů od současných umělců, ale co mě mnohem více zaujalo, byl vysoký tovární komín, který se tyčí ve dvorku za tímto nevelkým domem. A to jen pár metrů od Karlova mostu! Z místa, kde denně tisíce návštěvníků nevěřícně zírá na krásné panorama pražského hradu, se tento tovární komín tak šikovně schovává, že skoro nikdo nemá šanci si jej všimnout.
Kde se tu vzal? Jak už název galerie napovídá, má to co do činění s chemií a to chemií voňavou. Kdysi tu totiž sídlil podnik na výrobu voňavek a toto je zřejmě jediná památka na tuto životní éru tohoto domu. V jiném zdroji jsem se také dočetl, že komín patřil k lihovarnické manufaktuře slavné firmy Demartini. Ve dvorku jsem nalezl i krásné umyvadlo s popisem „P. Dvořáček Král. Vinohrady“. Nejspíše název společnosti, kde se vyrobilo, netuší někdo?

A zde fotografie z různých pohledů v okolí (letecký pohled a asi ten nejčastější pohled 🙂

Ovšem to není jediný takto šibalsky schovaný tovární komín, další objevila na Starém Městě kousíček od Staroměstského náměstí má kolegyně v hledání zajímavých míst a dočíst se o něm můžete na jejím webu ZDE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons.