…v Praze existovala továrna na čokoládu?

gift-setsSkoro každý si jistě vybaví známou pohádku Karlík a továrna na čokoládu. A víte, že v Praze byla také továrna na čokoládu? A to doslova! Někteří už možná tuší, ostatní popostrčím, bylo to na Orionce ve Vinohradech. Teď už je jasné podle čeho se toto místo jmenuje. Je to podle známé továrny na čokoládu Orion, která právě v těchto místech odstartovala svou činnost. Cukrářskou firmu zde založil František Maršner v roce 1891. Značku Orion začali Maršnerovi nástupci pro své výrobky používat roku 1924, název „Orion, továrna na čokoládu, a.s., Praha“ byl přijat v roce 1928.

Začátky byly opravdu pohádkové. Pan Maršner se ale jistě jako v pohádce necítil, když první turecký med začal roku 1891 vařit na primitivním ohništi za svitu petrolejové lampy. Už v roce 1896 bylo ale rozhodnuto o stavbě nové továrny. V roce 1897 se už vyráběly první čokoládové figurky, pěnové cukrovinky a další vánoční zboží.

Pokud chcete vědět více, určitě bude lepší pokud shlédnete tento krátký dokument, právě o Vinohradské čokoládovně – ZDE.

Dnešní situace čokoládoven už není tak pohádková, jejich partnerem se v roce 1992 stala megalomanská společnost Nestlé a tím v podstatě pohádka končí. Jako další je na programu nějaký béčkový horor o tom jak nejlépe čokoládu šiditi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons.