…Vysočanský poledník je úplně jinde?

fa116b13-c4ad-4c79-9d9b-8d97ca89c283Skoro nikdo o něm neví a přitom leží na velmi rušném místě. Radní ho tu raději nechávají zpustnout, zarůst a zapomenout. Je to totiž krásná ukázka, že Kocourkov opravdu existuje.

V roce 1997, kdy slavné město Vysočany chystalo oslavit 95. výročí povýšení obce na město, se sešlo několik chytrých hlav na radnici a přemýšlelo, jakým velkolepým a důstojným činem toto připomenou. Jeden radní povídal: „Musí to připomenou slavnou historii obce Vysočan!“. Druhý na to: „A musí to zde být i pro další pokolení!“. Nová radnice? Ne. Krásná historická už stojí. Sochy oslavující historii obce nejsou k dispozici. A tu jeden radní začtený do staré knihy zvolal! „Mám to! Tady píšou, že ve Vysočanech měli, pro potřeby měření času, vyznačený poledník. To je ono!“. A už se to štěbetalo, jeden přes druhého se překřikovali, že stačí jen opsat vše potřebné z této knihy, bude to levné a už by jsme měli volat firmu na zhotovení hezké desky.

Vše se stihlo a poledník byl v den výročí slavnostně odhalen. Jenže…

Kniha, ze které radní údaje čerpali byla z doby, kdy se za nultý poledník považoval poledník na ostrově El Hierro, a který už se, v době odhalení poledníku, více než 80let jako nultý nepoužíval. Na poledníku tedy nalezneme souřadnice, které místo do Vysočan ukazují mnohem dále na východ. Zajímavé je také to, že Vysočanský poledník leží v katastru Libně.  Ale když něco muselo být, tak to prostě muselo být :-).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons.