…zelený strom je zlatý strom?

stromV Dlouhé ulici stojí zcela nenápadný dům čp. 729, který zaujme hlavně žíznivce, nachází se zde hospoda s nejdelším lokálem zvaná U Zeleného stromu. Dům má ale název U Zlatého stromu. Tak co to je za binec? U Zeleného stromu asi proto, že ve dvoře stával vzrostlý strom. U Zlatého stromu zase znělo honosněji pro majitele, a tak nalezneme na domě domovní znamení v podobě stromu, který byl kdysi pozlacený.

Znamení dal zhotovit a osadit při renesanční přestavbě domu roku 1608 jakýsi Jan Paumgartner, který byl císařským kontrolorem v nedalekém Ungeltu. V tomto areálu, dnes nákladně renovovaném, bývalo tržiště s řadou bohatých prostorných domů a Dlouhá třída byla staroměstskou tepnou, asi značně živější než dnes, protože po uzavírce a zklidnění řady staroměstských ulic už tudy nelze projíždět na Staroměstské náměstí.

Tento dům je také pozoruhodný i tím, že je posledním takzvaným nákladnickým domem v okolí. Nákladníci byli podnikatelé, kteří vynakládali peníze zejména na vaření piva. Měli ve zvyku se usazovat právě na příjezdové cestě do Ungeltu.

A co se týká dvora samotného? Pokud se odvážíte vstoupit do otevřeného průjezdu, nebudete litovat. Minete mohutná vrata s vyrytým letopočtem 1608 a budete kráčet po špaličkové dlažbě, která už hodně pamatuje. Uvnitř ale spatříte něco nevídaného, renesanční arkády ze dvou stran dvora a z té třetí arkády raně barokní.

Dle zdrojů jsou tu i původní dokonce gotické hluboké sklepy obou domů, které kdysi byly spojeny (s domem U Anděla). Býval tu pivovar, vinopalna a vždy hostinec. Je také jedním z mála, který se zachoval po požárech, třicetileté válce a asanaci v r. 1899.

Zde foto při rekonstrukci dvora od paní Hrubanové

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons.