18 Gigapixel Panoramatic Prague Photo

Američan Jeffrey Martin nahlédl do oken desítkám tisíc Pražanů. Stačilo mu k tomu v říjnu vyšplhat na žižkovskou věž a upevnit tam upravený fotoaparát. Tím pak pomalu otáčel a snímal město. Spojením snímků v počítači vznikla možná největší panoramatická fotografie Prahy. Vytištěná by měřila šestnáct metrů, tvrdí Martin.

ODKAZ: http://www.360cities.net/prague-18-gigapixels

Po Praze se pohybujete jednoduše pomocí myši nebo šipek na klávesnici. Nejdříve si zvolíte směr a pak se můžete začít přibližovat k místu, které vás zajímá.
Kvalita snímku je velmi vysoká (rozlišení 192 000 x 96 000 pixelů), díky tomu je možné se pokochat i detaily historických památek nebo přečíst nápisy na billboardech.
Oproti mapě Google Street View nabízí snímek sice méně „dat“ a zdaleka nenahlédne do kdejakého zákoutí metropole, zato díky kouzlu perspektivy překvapuje nečekanými průhledy, v nichž se snadno ztratí i rodilý Pražan. Vidět jsou i rozsáhlá předměstí, na obzoru se rýsuje České středohoří nebo Říp.
Google fotil panoramatické snímky ulic z jedoucího auta. Projekt Street View se ale nelíbil Úřadu na ochranu osobních údajů.
Google musí proto automaticky rozmazávat obličeje a poznávací značky a na žádost uživatele navíc může vymazat i další citlivé údaje.
S tím si ale autor panoramatické fotografie Jeffrey Martin, který v metropoli žije od roku 1999, hlavu neláme. Registrační značky aut v blízkosti žižkovské věže jsou bez problémů čitelné, po přiblížení je vidět lidem do tváře i do některých bytů.

 

One Response to 18 Gigapixel Panoramatic Prague Photo

  1. JB napsal:

    doporučuji i další fota autora – např. Londýn je desetinásobně obsáhlejší…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons.