…si můžete změřit pražský a český loket?

Český, pražský a další lokty jsou starou jednotkou délky používanou již v Egyptě a Mezopotámii 2000let př. n. l.. Byly odvozeny od rozměrů lidského těla…

Jednotky stejného názvu se proto místně odlišovaly a zajímavé je, že pražský je o jeden milimetr menší, než český, sami tento rozdíl můžete v Praze porovnat. Vzory délkových měr byly umísťovány na veřejně dostupném místě (většinou na tržištích a náměstích), z důvodu aby si obchodníci mohli měřit délku svého sukna a nevznikaly případné spory.

Toto měření můžeme provést i dnes hned na několika místech Prahy. Jedním je v Loretánské ulici bývala budova Hradčanské radnice (čp. 173/1). Zde je úředně přezkoušená míra českého lokte zachována ve vratech (59.4 cm) Na portálu u tohoto domu stojí za povšimnutí motiv hradčanského znaku.

Druhým místem, kde je naopak zobrazen loket pražský, je věž Novoměstské radnice (fpto vlevo), kde je zazděn do zdi (59.3 cm) Na této věži naopak stojí za povšimnutí řetěz, pomocí kterého se dříve uzavíraly ulice (foto vpravo).

 

Legenda o Lokýtkovi

S tímto místem je spojena i legenda. Míra je zde na stěně umístěna poměrně vysoko, proto ne každý byl schopen si své zboží poměřit. Z tohoto důvodu městští radní najali muže vyšší postavy, který všem zájemcům pomohl a látku pomocí lokte poměřil. Ve středověku dostávali lidé jména podle toho, jaké práce vykonávali, proto dostal jméno Loket. Po letech, když zemřel, dostal tuto práci jeho syn, ten bohužel ale nebyl tak vysoký a tak ho lidé pojmenovali jako Lokýtek. Jednoduchá práce Lokýtkovi nestačila a chtěl více peněz, proto se domluvil s nepoctivými pláteníky a začal očerňovat ostatní poctivé řemeslníky. Když k němu někdo přišel s prosbou o přeměření plátna, zeptal se od koho látka je. Podle odpovědi buď míru pochválil, nebo očernil. Ten kdo mu dával tajně peníze, měl míru vždy dobrou. Během nějaké doby přišla spousta poctivých obchodníků na mizinu. Jeden bystrý pláteník, přišel na to, v čem by mohl být problém. Vzal své plátno, pečlivě ho proměřil a pak šel za Lokýtkem. Když se jej Lokýtek, jako každého zeptal, odkud plátno má, popravdě řekl své jméno. „Tak to Vás ošidili pane, tam už nechoďte“ zněl jasný ortel. To pláteníka rozzuřilo a s křikem tento podvod odhalil. Lokýtek se zalekl a utekl a už ho nikdy nikdo neviděl. Říkalo se, že se ukryl v lesích a zemřel se smutkem nad ožebračenými obchodníky, od té doby se tu a tam objevuje jeho duch, který nabízí lidem zda si nechtějí loket poměřit, aby svůj čin odčinil.

5 Responses to …si můžete změřit pražský a český loket?

  1. Hojší napsal:

    Pěkný článek o délkových mírách můžete také nalézt zde:
    http://www.zememeric.cz/default.php?/clanek.php?zaznam=1203
    …a převody mezi jednotlivými jednotkami zase tady:
    http://www.jednotky.cz/delka/

    • Lovie napsal:

      That’s a skillful answer to a dilficuft question

    • http://www./ napsal:

      This is so funny!! These are two of my good friends! I was scrolling through Google Reader and couldn’t believe it! I remember the day they got engaged (our 5th reunion) and just saw them 6 weeks ago a another friend’s wedding!

    • occidental fire napsal:

      Oh, OMG, remember when we went on that roadtrip? And we hit that possum? Oh man, it was so sad. And then we saw the baby possums!! They were so cuuuuute!! Oh oh oh, and then we realized that we’d killed their mom so we took them into our car and wrapped them up in those pink towels! You wanted to name them all Darth Vader Jr., and I wanted to call them all Sporky, so we compromised and called them all Darth Sporky. And we were training them to be NINJAS!!!Those were great times.

    • Thank you, Anon and Icy. I had to learn the hard way about keywords and didn't really know their importance until years after I started blogging. It's best to pay attention to it from the start. I'm still editing my old material.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons.