…Anděl existuje?

angelAnděl je obchodní centrum pražské městské čtvrti Smíchov. Jméno Anděl nese zdejší stanice metra, restaurace, obchody atd. V podstatě všude, kam se zde člověk podívá, vidí toto jméno a s ním spojené vyobrazení. Ale podle čeho se toto místo takhle jmenuje?

Na místě dnešní moderní nárožní budovy na adrese Plzeňská 344 stával dům U zlatého anděla (čp. 222/XVI) v němž se nacházel pivovar. Samotný pivovar byl založen r.1878  Josefem Preisslerem. Roční výstav se pohyboval kolem 7 800 hl piva. Vařila se desítka. Pivovar pracoval pomocí ručních strojů, železné pánve, chladícího stoku, dvojího hvozdu, měřícího stoku, odkličkovacího stroje, ručního mlýna atd. Mimo stárka měl 11 sladovnických zaměstnanců. Z Nádražní ul. byl vchod do pivovarské restaurace, kde ještě před vznikem “andělského” pivovaru r.1869 zakládali smíchovští občané Staropramen. Už na počátku 20.století právě pod jeho tlakem pivovar zanikl. Do r.1979 sloužily prostory pekárně. Fronta domů s bývalým pivovarem a hostincem, byla postavena v polovině 19. století a tvořila společensky významný střed čtvrtí Smíchov.

Ve východním štítu domu U zlatého anděla se nacházela freska s námětem anděla.  Vznik fresky se datuje kolem roku 1870 a autorství je připisováno Václavu Brožíkovi, který ještě jako mladý umělec maloval kulisy pro zde pořádaná ochotnická divadelní představení. Původní malba anděla s palmovou ratolestí, zachovaná pouze ve fragmentech, nese řadu pozdějších přemaleb, z nichž poslední proběhla v meziválečném období (někdy po roce 1920). Rozměrná kompozice figury letícího anděla je ojedinělým příkladem monumentální malby ze souboru pražských domovních znamení.

V únoru 1980 musela ale řada domů v této ulici ustoupit výstavbě stanice metra. 16. února 1980 proběhl do té doby největší plošný odstřel, při němž téměř dvanáct tisíc najednou odpálených náloží zlikvidovalo jedním rázem devět domů a uvolnilo plochu 170 x 65 metrů pro stavbu severního vestibulu metra Moskevská (nynější Anděl) a současně pro stavbu dnešní moderní nárožní budovy Zlatého anděla, která byla dokončena podle projektu Jeana Nouvela o dvacet let později. Část smíchovských dějin zmizela v jedné vteřině.

Foto: Ladislav Lašek. Pražské metro 1985, stavba československo-sovětské spolupráce., 1985, s. 54

Ale pozor! Freska anděla byla zachráněna a můžeme ji vidět dodnes. Po sejmutí z původního štítu byla freska „andelZlatého anděla“ uložena v depozitáři Muzea hlavního města Prahy a po restaurování v ateliérech Institutu restaurování a konzervačních technik o.p.s. v Litomyšli byla v roce 2000 instalována poblíž místa původního domu jako historicky cenný dokument. Tuto celou informaci najdeme na skle, které v současnosti anděla zakrývá proti vandalismu. A kde najdeme samotného anděla? Pokud budeme vycházet z metra, hned za výlezem se dáme doleva po schodech nahoru, v současnosti na levé straně sídlí pizzerie Coloseum a na protější stěně nalezneme právě toho anděla, podle kterého se to tu celé jmenuje.

 

One Response to …Anděl existuje?

  1. Zdeněk Picek napsal:

    Když anděl ze štítu domu zmizel, obával jsem se, že byl zničený. A současně doufal, že ho někdo zachránil,jak kdosi říkal.
    Pane,děkuju Vám za skvělou zprávu! Mám z ní radost.
    Po jednačtyřiceti letech mě zbavila „stínu“ z dob, kdy jsem v Praze „chodil do učňáku“ 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Design Downloaded from free wordpress themes | free website templates | Free Web Icons.